• mikaelsundin0

Åva gymnasium Bucklan 21-22

Den allra första Bucklantävlingen på Åva gymnasium avslutades vårterminen 2016 med den vinnande klassen VO13. Det är en tävling som går ut på att alla klasser som går sista året på gymnasiet tävlar om vem som får springa ut först då de tar studenten. Själva tävlingen har flera olika små deltävlingar som bygger upp hela kampen. Det finns till exempel en sten-sax-påse-tävling, spela gammalt datorspels-tävling, filmtävling och en OS-tävling. I varje tävling delas poäng ut till respektive klass beroende på vilken plats de kom på i tävlingen. Alla poängen adderas sedan och den nya vinnaren uppenbaras. De som kommer sist i tävlingen kommer alltså att behöva lämna skolan sist av alla klasser under utspringet, vilken nästan ingen vill göra. Detta är en smart och rolig ide för att kunna bestämma ordningen till utspringet, istället för att ordningen väljs genom den ordningen de kommer i skolkatalogen så får eleverna själva vara med och styra över ordningen.


Precis som alla andra år från 2016 så har Bucklan genomförts av alla 3:or, vilket också betyder att vi treor som tar studenten 2022 också ska delta. Hittills har vi haft kört sten-sax-påse, Buckel-OS och en flaggtävling.


Sten-sax-påse förklarar sig själv, de flesta av oss har lekt denna lek sedan vi gick på dagis. Alla från klassen som ville vara med ställde sig på en lång rad, varje klass gjorde detta så att de stod mitt emot någon som inte gick i deras egna klass. Sedan initierades leken och det var bäst av tre som van. Av de ungefär 500 3or som var med halverades antalet tills det bara var tre stycken kvar. Vinnare av tävlingen var EE19B som då direkt gick upp i ledningen.


Nästa deltävling var Bucklan-OS, tävlingen var uppbyggd av fem stycken grenar: skidskytte, uppblåsbar hinderbana, vattentransport, hästhoppning och radiobilar. Radiobilarnas batterier tog slut mitt under tävlingen (vi hade fått låna dem av Tibble), vilket ledde till att den grenen blev inställd och borttagen. I OS kunde man få poäng genom att lyckas få bättre resultat än de tre klasserna man tävlade mot, sedan fick man även poäng beroende på hur bra resultat man fick jämfört med alla klasser. Vinnare av denna tävling var delad mellan EK19 och TE19D.


Flaggantävlingen har just avslutats, poängen från både bucklan-domarna och alla 3:or klasser håller just nu på att räknas. Alla klasser har fått skapa en egen flagga med vad de ville på. Tipsen var att skapa en flagga som hade mycket humor, smarta pynt och saker som är kopplade till programmet. Dessa flaggor kommer senare att bli upphängda i skolans matsal och sitta kvar där tills nästa år då de nya treorna får skapa och hänga upp sina flaggor.


Under vecka 43 fick treorna jobba sig igenom 166 olika uppdrag där varje utmaning gav ett poäng. Varje klass försöker göra så många uppdrag som möjligt på en veckas tid. Det fanns även extrauppdrag som släpptes under vissa dagar som gav lite mer poäng. Några av de roligaste uppdrag under Buckeljakten:

  • Hoppa bomben i vattnet samtidigt som du skriker klassens namn.

  • Hångla utanför Micke Sundins hus.

  • Klä ut dig till din mentor.

  • Kamma en lärares hår.

Vinnarna av denna deltävling var NA19BM precis för NA19A och BF19


Topp tre just nu:

  1. Na19A

  2. NA19BM & BF19

  3. EK19

Text: Elvin Agneborg


Schema Åva-Bucklan 2021-2022: