• Cumulus Skoltidning

Åva och FN föreningen sätter fokus på minorMinor är ett ämne som är väldigt omtalat just nu, på grund av hur livsfarliga de är. Cirka 6500 människor, både barn och vuxna, antingen skadas allvarligt eller dör på grund av landminor varje år. I torsdags var det internationella dagen för att uppmärksamma minor och Åva hade en föreläsare från svenska FN-förbundet som kom på besök. En mina är ett vapen som används i krigsområden då man vill hindra att ens motpart ockuperar mark. Minor används också för att skapa terror bland civilbefolkningen samt framkalla flyktingströmmar. De kan liknas vid en bomb som är sprängladdad och som exploderar vid kontakt. Minorna döljs och göms undan i vatten eller i marken ibland även där barn leker, där de är på väg till skolan eller ska hämta vatten, vilket gör att de är mycket utsatta.

Enligt UNICEF är det cirka en miljon oskyldiga människor som har blivit lemlästade eller dödats av minor sedan år 1975 och det är runt 35% av dem som är barn under 15 år. Detta är hemskt. Det är svårt att föreställa sig hur man skulle reagera på att se en sådan incident, när en oskyldig person skadas eller dör av en mina. Det är helt fruktansvärt.

I dag finns minor i 85 länder, skriver UNICEF på sin hemsida, vilket är helt sinnessjukt. De skriver även att Asien och Afrika är de världsdelar där man är mest drabbad. Det är oskyldiga människor som vandrar på de marker för att överleva, för att hämta vatten, för att odla sina grödor och blir så pass skadade att det lämnar “avtryck” för hela livet.

Minor påverkar också länders ekonomier då befolkningen kräver mer sjukvård än vad som finns tillgängligt, vilket skapar ekonomiska problem i utvecklingsländer. Offer tvingas amputera kroppsdelar som kostar väldigt höga summor. Exempelvis i Kambodja är en av 350 invånare amputerade på grund av incidenter av minor.

Vi kan inte fortsätta att låta oskyldiga människor skadas eller mista livet, helt utan anledning. Därför uppmanar jag dig, som läser, att stödja UNICEF eller FN och hjälpa till i deras aktion för minröjning som är en otroligt komplex, dyr samt tidskrävande lösning. Om du inte har möjlighet att göra det så är ett sätt att hjälpa andra att sprida informationen vidare. Detta så att fler människor blir upplysta, röjer minor och hjälper till att göra världen till en säkrare plats.

Text: Clara Thorander

I’m sure we’re all very familiar with what we’re talking about here. It was THAT moment. The moment in fact, when Will Smith, Oscar nominee, raged to the stage and delivered a precise hit. A devastati