• Cumulus Skoltidning

Én timme – en stor skillnadEarth hour? Något vi hörde när vi gick i mellanstadiet, men gäller fortfarande! earth Hour är en årlig händelse där man släcker ner ljusen én timme, för att uppmärksamma klimathotet – och nu är det återigen dags att släcka ljus. Jordens egna timme äger rum snart, nu på lördag, den 30:e mars klockan 20.30-21.30.

Vi vet ju alla att temperaturen håller på att höjas, isbjörnarnas hem håller på att försvinna och industriländerna fortsätter att överkonsumera. Vi ska bli bättre att inte slösa på energi, och därför är det ju även ett av de globala målen för den populära Agenda 2030.

Men kan vara svårt att veta vad vi som individer kan göra. Men Earth Hour kan vara ett sätt. I 2007 var Earthhour startades, i Australien, förminskades deras elförbrukning med hela 10,2 procent, vilket är helt fantastiskt! Man kunde till exempelvis också tända stearinljus istället för att ständigt använda sig av lampor som drar el och energi. Något man skulle kunna göra med familjen, vänner eller sina nära och kära på lördag, supermysigt, eller hur?

Visst vill vi att temperaturen ska stanna vid 2 grader, precis som Världsnaturfonden rekommenderar? Visst vill vi inte ha extremväder, vi menar se bara tillbaka på sommaren 2018, det var galet varmt, varmare än vad vi är vana vid här i norra Europa. Om du vill vara med och påverka samt göra skillnad som uppmanar vi dig till att släcka ljusen i en timme på lördag för jordens skull, vi måste ta hand om vår enda planet vi har och dess resurser innan det är försent, var med du också!


Text och bild: Clara Thorander