• Cumulus Skoltidning

“Du kan inte göra allt, men alla kan göra något!”Nu på fredag så har vår alldeles egen FN-elevförening på skolan valt att uppmärksamma en mycket viktig dag — den internationella vattendagen. Vi har precis som alla ni andra sett den blåa skylten som föreningen satt upp på våning 5 och vid entrén. Vi har även hört att fika, tävlingar samt andra spännande aktiviteter kommer att finnas på fredag, det ser vi fram emot, eller hur?

Hur som helst har vi på Cumulus också tänkt att ta upp vatten, hur vårt otroligt viktiga livselixir är en bristvara. Visste du exempelvis att det är 2,1 miljarder människor som inte har tillgång till vatten som är en självklarhet för oss i Sverige, här i Täby och här på Åva? Vi kan ständigt gå till en vattenkran och få rent, friskt och kallt vatten. Det är inte alla som har den fina möjligheten och vi tänker att du bör tänka på hur lyckligt lottad du ska vara som faktiskt har möjlighet att få rent vatten. Du kanske heller inte visste att cirka 160 miljoner människor varje dag tvingas att hämta dricksvatten som är smutsigt från förorenade floder, sjöar och dammar. Mängden vatten vi svenskar förbrukar är också helt absurd.

I snitt använder en människa i Sverige 160 liter per person och dag medan i vissa länder får varje människa klara sig på 10 liter smutsigt vatten, vilket är en enorm skillnad, inte sant? Enligt Världskoll är det bara tre av tio i Ghana som har tillgång till rent vatten mot tio av tio i Sverige. Vi tycker därför att nu på fredag den 22:a mars är det mycket viktigt att vi tillsammans hjälps åt och verkligen tänker på situationen i världen och är med och bidrar till en bättre värld. “Du kan inte göra allt, men alla kan göra något!” Bara genom att ställa upp på en aktion som elevföreningen anordnar betyder otroligt mycket. De arbetar med de globala målen och med Agenda 2030 och denna fredag fokuserar de på mål 5, 6, 9 och 10 för vatten och sanitetsproblem, vilket vi anser är superbra!

Som sagt är vatten en enorm bristvara och vi har tyvärr endast 2,5% kvar av vårt sötvatten som då är drickbart, denna procent med vatten är otillräcklig för hela jordens växande befolkning, vilket är ett stort problem. Du kanske redan nu efter att ha läst detta tänker “det är inte mitt problem, jag kan inte göra något” Men du kan faktiskt göra skillnad.

Du kan till exempel:

  • Inte bada i badkar så ofta, duscha hellre eftersom det går åt ca 160 liter vatten till ett badkar och en dusch på 3 minuter tar 36 liter.

  • Till en tvätt så går det åt 50 liter vatten, så tvätta bara när du endast verkligen behöver, fyll en tvättmaskin ordentligt.

  • För en disk går det åt 15 liter vatten, diska därför hellre färre gånger genom att fylla diskmaskinen mer.

  • Medan du borstar tänderna, schamponerar håret eller tvättar dig så ha inte vattenkranen på då det under en minut hinner att rinna ut 6 liter vatten.

  • Ifall du har fett hår är ett alternativ istället för att tvätta det så ofta, att använda torrschampo, fungerar alldeles utmärkt!

Att göra små förändringar i sin vardag gör skillnad, vi lovar. Vi hoppas verkligen att du kommer på FN-aktionen på fredag för vi har hört att det kommer bli väldigt spännande! Hoppas vi ses snart!


Text: Clara Thorander