UF - en akronym som ofta förknippas med reklamaffischer i skolans hallar och Instagramkonton med feeds fyllda av ambitiösa elevers unika affärsidéer. Allt det är UF - och lite till, berättar tredjeårs eleverna som driver ungdomsföretagen ‘Smash’ och ‘Merch Me Up’.
Ekonomiböckerna vi på IB- och ekonomi-linjen sitter hukade över i timmar innan terminens slutprov har tendensen att bli lite väl teoretiska. Därför tänkte vi på Cumulus att en intervju med skolans UF-företag skulle kunna bli ett passande tillägg till våra konventionella ekonomistudier så att vi, likaså, kan få fördjupa oss i företagandet hos Åvas alldeles egna entreprenörer!
Danya, Hanna och Parisa i NA21B driver tillsammans smyckesföretaget ‘Smash’ där tjejerna tillverkar nickel-och rostfria smycken med unika designer och mycket omtanke till de små detaljerna. Örhängena och armbanden är mer tidskrävande än vad de ser ut när de står utställda i Täbys julmarknad och på företagets Instagramkonto. Det är nämligen på mässor och marknader som UF-företagets trendiga och prisvärda smycken lockat flest kunder, och tredjeårs-eleverna spekulerar att detta kan vara tack vare deras korta och klatschiga företagsnamn inspirerat av TikTok-trenden ‘Smash or Pass’. ”Det lockar kunder’’, berättar Smash-VD:n Danya, samtidigt som hon beskriver första UF-lektionen då de tre naturarna, utan förkunskaper i ekonomi, genast blev inslängda i världen av start-ups och ombedda att komma på en affärsidé. Men just detta tycker marknadsföringschefen Parisa om - att elevernas självständigheten kring beslut och preferenser är närvarande under hela företagandet. Danya föredrar däremot det administrativa och budgetrelaterade. ”Det är verkligen inte ett tråkigt kontorsjobb’’, lägger den ansvarsfulla VD:n till, som också påpekar att arbetet är jämnt fördelat mellan de tre anställda. Tjejerna instämmer att UF var ett bra tillägg i kurskatalogen, fritt från prov, inlämningar och stränga lärare, samtidigt som de får riktiga förkunskaper för arbetslivet. Cumulus håller tummarna för Smash framtida framgång!
På andra sidan klassrummet sitter UF-företaget ‘Merch Me Up’ som skämtsamt jämför Smash framgång med sin egen. Båda företag håller med om att det inte finns någon riktig konkurrens mellan Åvas välförtjänta UF-företag, och att jämförelsen är mer lekfull än seriös som, i slutändan, gör att klassens alla företag hjälper och pushar varandra framåt. Detta är inte utan anledning, med tanke på det stora utbudet UF-företag vår skola har att erbjuda, från smycken till egendesignade kläder, vilket ‘Merch Me Up’-grundarna Svante Ljungberg, Metin Erfen och Oscar Dyrssen riktat in sig på. De koncentrerar sig mest på företag och privatpersoner och mindre på marknadsföring på sociala medier. Affischer är också effektiva, men Metin erkänner att ordet om deras UF ändå går runt i skolan av sig självt. Svante instämmer att de fått mycket stöd från sina klasskamrater, eftersom alla ändå ”sitter i samma båt’’. Killarna erkänner att företagandet inte är utan motgångar; det kan vara tidskrävande i tredje året, speciellt då man under samma period behöver skriva gymnasiearbetet, och att självaste idén kan vara utmanande att komma på. Oscar och Metin har dragit slutsatsen att de gärna vill vara involverade i entreprenadbranschen i framtiden, och Svante tillägger att denna kurs gett dem mycket insikt som hjälpt dem ta större ansvar för beslut och val i livet - en riktig “plus i kanten’’ som ger en extra merit för högpresterande skolor som Handelshögskolan. Merch Me Up har definitivt en ljus framtid framför sig och kommer nog visa sig bli en stor hit hos framtidens merch-älskare!
En sak vi på Cumulus lade märke till var hur engagerade eleverna var i lektionen - från själva UF-arbetet till klassandan och konversationerna med läraren. Det var speciellt kul att se hur elever från olika program lärt känna varandra genom UF-lektionerna, och att se hur de verkligen brinner för sina, och varandras, produkter. Att ge sjutton-och artonåringar ett sådant stort ansvar som att komma på en produkt, företagsnamn, slogan och sedan sälja den produkten och, på samma gång, sköta logistiken och skattedeklarationer, visar sig ha varit effektivt, med tanke på UF-företagens framgång. Vi kan lugnt dra slutsatsen att Åva har flera blivande entreprenörer i 21-klasserna!
Skriven av: Tilda Jonsson IB22
Comentários