top of page
  • Karl Bellander

May the force be with you, Oscar


Det finns lärare som är uppskattade, det finns lärare som är lite mindre uppskattade. Sen finns det lärare som alla vill ge en stor bamsekram. En av dessa lärare är Star Wars-fanatikern Oscar Stolpe. Varje dag går han igenom centralhallen med sin mugg där det står “May the force be with you”. Vad finns bakom kulisserna däremot, hur är Oscar som person. Är lärare det han alltid drömt om att bli?


Jag har studerat matte med Oscar i snart tre år. Vår relation mellan lärare och elev sträcker sig ibland iväg till andra gemensamma intresse såsom Star Wars, gym och dåliga ordvitsar. Oscar börjar med att introducera sig själv i vår intervju som “den där dinosaurien som ni brukar se vid Halloween”. Konversationen gör lite av en U-sväng när jag frågar något som jag har haft på hjärtat sedan början av distansen i ettan.

-Vem är DJ Fittfredde?

-Asså seriöst? Det är någon i min Discord som har ett konstigt namn! säger Oscar i en väldigt fnittrande ton. Han vet inte exakt vem som hade det namnet men det som är säkert är att det är ett roligt internskämt bland Oscars dataspelsvänner.


-Kan du förklara vad som händer här? säger jag och visar Oscar den bifogade bilden ni ser här.

Han rodnar lite och förklarar att han satt på en kryssning på väg till Mallorca med sitt majestätiska hår som kompanjon. Bilden såg ut att väcka både trevliga och tråkiga minnen. Det är en trevlig bild med Oscars två bröder och på den tiden var håret en eminent del till Oscars sommar-outfit. Men samtidigt var det en tid där han kände att han driftade runt i livet. Nu känner han sig däremot bekväm i rollen som lärare och är trygg på sin arbetsplats.

Vi pratar om de senaste åren och hur de gått, till skillnad från många andra lärare på Åva så har Oscar jobbat enbart tre år på skolan. Min klass EK19 var en av de första som “Stolpen” fick undervisa.

-Första tiden var tuff… men sen har det blivit hur bra som helst. Jag brinner mest för alla relationer med alla olika elever jag har - som dig själv.


-Ja, var inte tanken när du började på Åva att du bara skulle jobba ett år?

-Det var tanken, ja. Jag fick ett år men sen fick jag stanna kvar, vilket jag ville.

Under min tid som elevrådsordförande utvärderade jag med hjälp av rektor Lillemor Larsson distansundervisningen. Jag berättade för Lillemor att Oscar Stolpe var en lärare som gjorde distansen väldigt fin. Jag nämner detta för Oscar och säger att han borde tänka på det när han sätter mitt betyg i matte. Oscar skrattar och säger “Haha, okej”.


-Hur var ditt gymnasie-jag?

-Jag gick teknik arkitektur på Åva, jag var överallt i klassen. Jag spelade fotboll med många i klassen och i Vallentuna fotbollsklubb. Jag var inte jätteduktig i skolan, jag hade lätt för matte men lade inte så mycket tid på det. Jag fick ta mig i kragen efteråt, kom ihåg det ni som pluggar på gymnasiet!

-Om du inte hade varit lärare, vad hade du varit då?

Oscar säger att han nog hade varit kock. Det är Oscars plan B fortfarande ifall läraruppdraget inte funkar i framtiden. Han älskar att laga mat och lagar världens bästa kycklingvingar, säger han. -Inför nästa nationella prov borde du ta med hot wings tycker jag!

-Ja… det kan jag faktiskt göra, säger Oscar med en väldigt lugn och bestämd röst.


En annan plan för Oscar var faktiskt sången. Han sökte till Idol första och andra året på gymnasiet, men kom tyvärr inte med till själva programmet. Jag blev väldigt imponerad och glad, inte minst taggad på att försöka hitta dessa klipp, men hittills har jag inte fått svar från TV4. Att sjunga är ändå ett stort intresse för Stolpen och några lärare jag pratat med menar att han verkligen kan sjunga. Hoppas att vi får höra den innan vi slutar.

Min intervju med Oscar Stolpe var ett väldigt roligt och trevligt samtal. Bland alla frågor och anekdoter märker man att Oscar är en lärare som brinner för sina elever till och med mer än för ämnet han lär ut. Med ett brett intresse för olika hobbys har han lätt att stärka sina band med elever och han är en “natural” på att prata med ungdomar.


Text: Karl Bellander

Foto: Karl Bellander


bottom of page