• Cumulus Skoltidning

Musikens oemotståndliga krafter

Det finns alltid någon speciell känsla varje gång man sätter på den där specifika låten eller artisten. Det är något med musik som är så magiskt och det bästa är ju att musik är någonting alla har smak för. För det finns verkligen någon för alla, det kan vara genrer som kanske pop, rap eller dansband. Musik är århundradets hit som alla möjliga diggar. Men det är inte bara en skön känsla att lyssna på musik, utan kan även hjälpa dig i din vardag. Men då kanske ni tänker, hur kan detta fenomen hjälpa?


Till att börja med, så kan faktiskt musiken hjälpa dig med den ångest och stress du har inom dig. Enligt hemsidan doktorn.com kan musik hjälpa mot stress. Oavsett vilken musik du lyssnar på, framförs positiva vibbar som minskar stressen du känner och tar bort stresshormonet kortisol vilket kan leda till bättre hälsa. Så om du sitter där pressad under kanske ett prov, ge det en chans att fråga läraren om du kan få ta dina Airpods, sätta dem i öronen med lite musik som lugnar ner dig. Eller kanske vid ett annat tillfälle som den gången du inte lämnat in den där uppgiften som skulle vara inne för ett halvår sen. Ge musiken en chans.


För det andra, utan musik, vad vore influencers på olika sociala medier som Tiktok och Youtube? Majoriteten av dessa lever på sina sociala medier i stort sett pga. musiken, för om du skulle gå in på Tiktok och på något sätt kunna stänga av all musik så skulle det inte vara lika underhållande, eller hur? Detta skulle påverka hela deras inkomst och leda till att de faktiskt måste skaffa sig ett riktigt jobb. Då skulle även dem vara delaktiga till att få jorden att snurra.


För det tredje, vill du ha en boost till din träning så är musiken nyckeln. Musik har rytm som kan förändra dina känslor och ge dig en stark känsla av att lyckas orka mer under din träning. Om du jämför när du är på gymmet med musik och utan, så tror jag att du kommer märka en stor skillnad. Såklart är alla olika men majoriteten kommer nog att kunna hålla med mig. Forskning gjordes av Brunel University i London där 30 personer fick lyssna på ABBA och Red Hot Chili Peppers och de kände att deras prestationsförmåga ökade med i genomsnitt 15 procent samt att det kändes mindre ansträngande trots att dem tränade hårdare än normalt.


För att då sammanfatta detta, man kan inte leva utan musik, speciellt inte tiktokare. Musik kan ju då lindra stressen du har och få dem positiva vibbarna att flöda, och även få upp dig på dansgolvet om rätt låt spelas. Musik är det vi alla behöver i vårt liv för att kunna leva ett hälsosammare livsstil, så ta nu dessa tipsade låtar för att känna dig mindre nere och sluta lyssna på nedstämda låtar som får dig mer nere än vad du redan är, speciellt under dessa tuffa tider och få fram de den positiva känslan vi alla vill känna.


Här är några glada och energifyllda låtar:


happy - Pharrel Williams

september - Earth, Wind & Fire

don't worry - madcon

three little birds - Bob Marley

the lazy song - Bruno Mars


Här finns även en spotifylista:


https://open.spotify.com/playlist/4hXc677hr7FAURKE04dAjs?si=4LmoIBV8T7qZz3vhNHdmUw


Text: Marcus Manberger, Alexander Segeblad