top of page
  • Naile Tahir

Varför bytte Gradängsalen namn till Sara Danius?Klassrummet längst bort på fyran med de sköna stolarna som man även kan sova på hette inte Sara Danius förut. Den sluttande salen med biografkänslan hette först Gradängsalen, men bytte sedan namn till Sara Danius-salen för att hylla den före detta Åva-eleven. Sara föddes i Täby 1962 och dog tyvärr


2019 efter en tids sjukdom. Hon blev bara 57 år, men hon är en av de mest kända åvaiterna någonsin tillsammans med före detta statsministern Fredrik Reinfeldt och programledaren Kristian Luuk (“På spåret”).


Vem var hon då? Sara gick naturvetenskapliga linjen här på Åva i slutet av 70-talet. Efter flera år av pluggande blev Sara professor i litteraturvetenskap och också författare. 2013 valdes hon in i Svenska Akademien, som bland annat utser Nobelpristagaren i litteratur varje år. I slutet av sitt liv var hon ständig sekreterare (ordförande) för Svenska Akademien, men tyvärr valde hon att avgå efter några turbulenta år. Det var under #metoo och många i Akademien var inblandade i en skandal som skakade hela organisationen.


Men vem var Sara Danius egentligen och vad var det hon gjorde? Hon föddes i Täby som barn till läraren, officeren och författaren Lars Danius. Saras mamma Anna Wahlgren är även hon författare och samhällsdebattör. Saras föräldrar träffades under Annas tonårsliv då Lars var en av Annas lärare. Tillsammans fick de en dotter till och efter det har Anna fått ytterligare sju barn. Systrarna Danius och deras syskon flyttade sedan ner till Malmö tillsammans med sin mamma efter skilsmässan. 1973 tog mamman med alla barnen med till Egypten. Där fanns det inget bibliotek så de fick läsa böckerna mamman skrivit och det var även då hon kom i kontakt med den vuxna litteraturen. Några månader efter de flyttat till Egypten flyttade de tillbaka till sin pappa i Täby. Livet hos pappan var inte lika hektisk som det var hos hennes mamma då han gått i pension och levde ett väldigt lugnt liv. Åren gick och Sara började på gymnasiet här på Åva. 1982 började hon studera vid Stockholms universitet, med fokus på litteraturvetenskap. Efter flera år av studerande och arbete utsåg Svenska Akademien Sara Danius till ny ledamot efter Knut Ahnlund när hon var 51 år. Som första kvinna var hon ständig sekreterare mellan åren 2015 och 2018. 2014 fick Danius diagnosen bröstcancer och 2019 avled hon tyvärr av sjukdomen..


Sara Danius var och är alltså en stor förebild för många på skolan och därför valde skolan att byta namn på salen för att hylla henne.


Text: Naile Tahirbottom of page